Hoe red je het IT-project (en bereik nog meer succes)

Januari 2022 | Deel 1 van 3


Voor iedereen die werkzaam is in of met IT, is een mislukt project waarschijnlijk niet nieuws. Prijs jezelf gelukkig (of heel capabel!) als je hier nog nooit mee te maken hebt gehad.

Waarom falen IT-projecten

Een mislukt project kan verschillende oorzaken hebben. In sommige scenario's kan het probleem overduidelijk zijn. Maar vaak is dit niet zo. De meeste projecten mislukken om onbekende of om verschillende redenen. In onze ervaring is de belangrijkste oorzaak communicatie. Of om het preciezer te formulieren, het gebrek aan communicatie.


Veel met elkaar praten, e-mailen of het maken van een goede mindmap lijkt niet de oplossing. Hiervoor is het probleem te groot. Om eerlijk te zijn, het is ingewikkeld voor alle betrokken partijen. Logischerwijs zal dit bij zeer gecompliceerde projecten vaker voorkomen dan bij eenvoudigere. Maar waarom lijken beiden dan even snel te falen?Het belang van taal

Onlangs luisterde ik naar een branche specifieke podcast. Niet mijn kennisgebied, maar het was in het Engels, dus ik dacht het wel te kunnen begrijpen. Nou, niet dus.. En dit is misschien de essentie van al mislukte projecten: we spreken elkaars taal niet. Elke branche is tegenwoordig zwaar op jargon en terecht, op deze manier kunnen we efficiënter vooruitgang boeken. Maar wanneer twee industrieën elkaar ontmoeten en samen vooruitgang proberen te boeken, botsen deze jargons.

Als bedrijf en opdrachtgever hebben we geen idee welke vragen we precies moeten stellen opdat de IT-partner deze op de goede manier interpreteert. Het is dus meer dan alleen jargon zelf, het zijn twee totaal verschillende werelden met twee totaal andere perspectieven. Dus een oplossing zou zijn: word vertrouwd met de taal (perspectief) van je partner. We hebben dit vaak geprobeerd en geloof me, dit werkt ook niet. Er is namelijk een reden waarom je partner thuis is in zijn eigen taal, ze hebben jarenlang ervaring in wat ze doen!

Communicatie is voorbereiden

Er is een slimmere manier is om dingen aan te pakken. Wees niet bang om langer dan gebruikelijk in de voorbereidingsfase te blijven, zodat alle betrokken partijen weten wat er moet gebeuren. Toen we eenmaal erkenden dat communicatie het grootste probleem was waarmee we werden geconfronteerd, realiseerden we ons dat er hierin twee belangrijke obstakels waren:

We doen te veel aannames, zonder ons hiervan bewust te zijn;
Om succesvol te zijn in een IT-project moeten deze communicatie beter faciliteren.

Aannames doen is niet altijd verkeerd, en soms zelf nodig. Maar als je vaak uitgaat van het feit dat je de betekenis van iets kent, vervolg je het gesprek ook vanuit die gedachte. Of dit klopt hangt af of de aanname juist is. Onze ervaring dat deze lang niet altijd klopt.

Maar in de eerste fase - de voorbereiding - van een project blijven, is makkelijker gezegd dan gedaan. Deze fase moet dus ook correct worden gefaciliteerd om de impact te begrijpen. Idealiter ervaring van een externe partner, een persoon of met software, die alle partijen samenbrengt in een centrale, gemeenschappelijke taal. Een plek waar een blauwdruk kan worden geschetst voordat aan het product zelf wordt gewerkt, waardoor continue onderbrekingen in de workflow en mogelijk zelfs uitval worden voorkomen.


Roelof Sneep, co-creator AppCourt

Dank voor het lezen! Deze blog is onderdeel van een serie.

Gerelateerde posts